Zažiju klasické žiarovky návrat PDF Tlačiť E-mail

I keď technológia tradičných žiaroviek je dnes prekonaná, tým výskumníkov z MIT by ich predsa len mohol dostať opäť na výslnie.

Žiarovka a jej dôverne známe teplé svetlo je viac ako jedno storočie staré, napriek tomu dodnes prežíva prakticky bez zmeny. To sa ale rýchlo mení s príchodom predpisov s cieľom zvýšiť energetickú účinnosť. Klasické žiarovky sú už nevyhovujúce a ustupujú účinnejším  fluorescenčným žiarovkám a novším LED žiarovkám.

Kľúčom k vytvoreniu účinnejšej žiarovky je podľa výskumníkov použitie metódy o dvoch fázach. Prvá fáza sa nemení – zahŕňa tradičné vlákno, ktoré sa zahrieva a prebytočnú energiu mení v teplo. Zmena však prichádza s druhou fázou. Teplo, ktoré by sa normálne rozptýlilo vo forme infračerveného žiarenia, zachytí špeciálny vrstva žiarovky obklopujúca vlákno a dorazí ho späť do vlákna, kde je teplo znovu absorbované a vyžiarené ako viditeľné svetlo.  Táto vrstva, forma fotonického kryštálu, je vyrobená z kombinácie materiálov, ktoré sa vo veľkom množstve nachádzajú na Zemi.

 

 Zdroj: MIT 

 

 

 

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >

Anketa

Nakupujete ce internet
 
Advertisement

Kto Online